Prolece sastav iz srpskog jezika

Sastav na temu Prolece. Ubrzanim koracima doslo je prolece i prije nego smo ga očekivali i otud ova tema ovaj sastav za osnovce na temu Prolece.

Sastav iz srpskog PROLECE

Ne znam zašto, ali zimu ne volim. Ne volim vetrove, drveće bez lišća i ljude umotane u šalove i kape. Ne mogu ni da ih prepoznam kad se sretnemo. Zimi sam i ja tmurna i nervozna. Nezadovoljna sam što sam stalno unutra, a kad izađem zažalim. Ko bi meni ugodio? I tako stalno, sve se vrti u krug, a ja svake godine iznova očekujem proleće.

A da proleće dolazi, to znam prvo po tome što mamine sobne biljke počinju da se izdužuju. E, po tome znam
i odmah mi je lakše oko srca. Ne mogu da opišem taj osećaj kada zasija sunce, kad se mamina bašta sa lalama i kojekakvim šarenim cvećem pokaže u punom sjaju. Dan mi je odmah lepši čim vidim prvu rodu na komšijskom dimnjaku. Moj deda je govorio da kad vidiš rodu možeš da skineš čarape i da ideš bos. Ja mislim da treba videti jedno pedeset roda i tek onda skinuti čarape. Volim da izađem u baštu kad baka seje i sadi. Kod nas na selu u baštama ima puno cveća, raznih voćki koje cvetaju. . . To je divan prizor. Sve se sija i sve je novo i lepo. Ljudi pričaju, ptice cvrkuću, a gušter i ja se sunčamo. Sa svom tom lepotom oko sebe čini mi se da sam i ja lepša, da mi je kosa sjajnija, da su mi oči više plave nego sive. Ma ne mogu da opišem taj osećaj. Kako proleće odmiče, meni se čini da sam sve bolja osoba, tolerantnija i obzirnija. A seta, koja se nakupila preko zime nestaje i ustupa mesto euforiji u iščekivanju mog omiljenog godišnjeg doba – leta.

I tako… Na meni se izgleda osvedočila ona izreka “menja se kao godišnja doba”!

One thought on “Prolece sastav iz srpskog jezika

  1. Ovaj sastav o proleću je jako dobar samo jedna sitnica ja bih promenila ono da ne voliš ljude ali sastav je jako dobar!!!!!!!!!!!

Leave a comment

Your email address will not be published.