Prolece sastav iz srpskog jezika

Sastav na temu Prolece. Ubrzanim koracima doslo je prolece i prije nego smo ga očekivali i otud ova tema ovaj sastav za osnovce na temu Prolece.

Sastav iz srpskog PROLECE

Ne znam zašto, ali zimu ne volim. Ne volim vetrove, drveće bez lišća i ljude umotane u šalove i kape. Ne mogu ni da ih prepoznam kad se sretnemo. Zimi sam i ja tmurna i nervozna. Nezadovoljna sam što sam stalno unutra, a kad izađem zažalim. Ko bi meni ugodio? I tako stalno, sve se vrti u krug, a ja svake godine iznova očekujem proleće.

A da proleće dolazi, to znam prvo po tome što mamine sobne biljke počinju da se izdužuju. E, po tome znam
i odmah mi je lakše oko srca. Ne mogu da opišem taj osećaj kada zasija sunce, kad se mamina bašta sa lalama i kojekakvim šarenim cvećem pokaže u punom sjaju.

Dan mi je odmah lepši čim vidim prvu rodu na komšijskom dimnjaku. Moj deda je govorio da kad vidiš rodu možeš da skineš čarape i da ideš bos.
Ja mislim da treba videti jedno pedeset roda i tek onda skinuti čarape. Volim da izađem u baštu kad baka seje i sadi. Kod nas na selu u baštama ima puno cveća, raznih voćki koje cvetaju. . . To je divan prizor. Sve se sija i sve je novo i lepo. Ljudi pričaju, ptice cvrkuću, a gušter i ja se sunčamo. Sa svom tom lepotom oko sebe čini mi se da sam i ja lepša, da mi je kosa sjajnija, da su mi oči više plave nego sive. Ma ne mogu da opišem taj osećaj. Kako proleće odmiče, meni se čini da sam sve bolja osoba, tolerantnija i obzirnija.
A seta, koja se nakupila preko zime nestaje i ustupa mesto euforiji u iščekivanju mog omiljenog godišnjeg doba – leta.

I tako… Na meni se izgleda osvedočila ona izreka “menja se kao godišnja doba”!

12 thoughts on “Prolece sastav iz srpskog jezika

  1. Ovaj sastav o proleću je jako dobar samo jedna sitnica ja bih promenila ono da ne voliš ljude ali sastav je jako dobar!!!!!!!!!!!

  2. sastav je vrh nikad bolji sastav nisam procitao od ovog i svaka cast ovoj devojcici za ovako opisivanje pozdrav od dejana zekica iz albanije

  3. jedina zamerka je to sto niste opisali malo o ljubavnom zivotu. jer na prolece se radjaju nove ljubavi. inace je ekstra

Leave a comment

Your email address will not be published.