Dolazi zima sastav

Dolazi zima sastav

Kad procitam ove reci, setim se nastavka stihova, …duga i hladna… Svi se spremaju za tu dugu i hladnu zimu, kao da prolece nikada nece doci.
Kao i vecina godisnjih doba i ona je propracena mnogim ritualima i pripremama, i sigurna sam da je ona jedno od najzahtevnijih godisnjih doba. Kao zensko u kuci, pripremanje zimske gardarobe je prvi posao koji najavljuje zimu u mojoj kuci koja se srecom zagreva na plin u toku zimskih dana inace bismo sekli drva pred samu jesen kao mnoge druge porodice u mojoj ulici. Ali otpakovati zimsku garderobu nije jedini posao, ona se najcesce mora oprati, ispeglati i presloziti u ormare.


O zimnici je smesno i govoriti jer ne postoji kuca koja je ne sprema. Cim vidite dzakove i dzakove kupusa koji se unosi u kuce, znajte da je borba sa snegom i zimskim praznicima zapocela i da se zalihe uveliko spremaju. I u ovom slucaju govorim o kucama koje nisu zahtevne pa ne prave sve one druge oblike zimnice od paprike do krastavaca. Terase vise nicu sarene od cveca vec je sklonjeno po hodnicima i zavetrinama kako se ne bi smrzlo.
Svaka kuca ima svoj interesantni ritual, ali kao i zivotinje i ljudi gomilaju hranu i obavljaju odredjenje rituale koji nam jasno govore da zima sigurno dolazi.

One thought on “Dolazi zima sastav

Leave a comment

Your email address will not be published.